Kategorie: Wszystkie | Kolacje | Na słodko | Obiady | Sałatki
RSS
wtorek, 11 września 2012
Wyjątkowa sałatka

Wyjątkowa bo wyjątkowo prosta, ale i wyjątkowa pod względem składników, rzadko spotykanych na naszych stołach. UWAGA: W przypadku dzieci ser pleśniowy należy zastąpić innym np mozzarellą czy feta!

SKŁADNIKI:

świeży szpinak (po sporej garści na osobę)

ser pleśniowy (ja użyłam gorgonola - ze względu na intensywny smak wystarczy kilka okruszków)

owoc granatu

oliwa z oliwek

CZAS:

Do 10 minut.

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak opłukać (można zblanszować, ja tak zrobiłam bo Synek woli taki, ale pamiętajmy, że wtedy nie będzie już chrupiący i zmniejszy się jego objętość), ułożyć na talerzu czy w miseczce. na to pokruszyć ser. Nałożyć pestki granatu. Lekko skropić oliwą. Smacznego :-)



poniedziałek, 11 kwietnia 2011
Sałatka jarzynowa

Doprawdy klasyka :-) Ja nie przepadam, więc rzadko robię, ale jak robię rosół (a za tym Synek po prostu przepada) to zostaje mi z rosołu cała włoszczyzna - szkoda wyrzucać!

SKŁADNIKI:

ugotowana włoszczyzna (pół selera, dwie pietruszki, 4-5 marchewek)

3 ugotowane ziemniaki

jabłko obrane

3 kwaszone ogórki

puszka groszku zielonego

trzy jajka na twardo

majonez (można użyć pół na pół z jogurtem)

sól

pieprz

CZAS:

Około 20 minut (bez czasu gotowania podanych składników).

PRZYGOTOWANIE:

Wszystko (można zostawić jedno jajko do dekoracji) pokroić w drobniutką kosteczkę, dodać groszek (można odłożyć trochę do dekoracji), wymieszać z majonezem, solą i pieprzem. Ładnie udekorować i smacznego :-)


środa, 16 marca 2011
Sałatka włoska

U nas podana parę dni temu na kolację, powstała z tego co wpadło pod rękę akurat ;-) Ale była pychowata!

SKŁADNIKI:

1 mozzarella

1 duzy pomidor (sparzony i obrany ze skórki)

1 mała cebula czerwona

garść oliwek

dwie łyżeczki pesto z bazylii

CZAS:

W zależności od tego jak drobno chcemy kroić, od kilku do 15 minut :-)

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki rozdrobnić w ulubionym dla siebie stopniu (mi się spieszyło więc tylko mozzarellę w plasterki, pomidora w półplasterki i cebulę w półplasterki pociachałam, ale można i w drobniutko kosteczkę wszystko posiekać). Doprawić do smakuy bazyliowym pesto. Smacznego :-)


poniedziałek, 07 marca 2011
Sałatka wiosenna

W zasadzie ta nazwa to taka moja robocza nazwa, sałatkę przyrządam w różny sposób, w zależności od tego co akurat mam w domu i pod ręką ;-) Ale bardzo ją lubie i potrafie czasami całymi tygodniami żywić się niemal wyłącznie taką sałątką. Synek nie lubi "surowizny" ale kawałek pomidorka i rzodkiewki z tej sałatki wydłubał i zjadł więc to nasz mały sukces :-)

SKŁADNIKI:

sałata (ja najbardziej lubię zwykłą ale może być tez lodowa)

rzodkiewki

ogórek

pomidory (dotychczas używałam normalny, krojonych w kostkę bez skórki, ale tym razem uzyłam koktajlowych pokrojonych w połówki i ćwiartki)

szczypiorek

czerwona cebulka (nie lubię cebuli ale przy Synku nauczyłam się jeśc czerwoną, więc to też był debiut w tej sałatce)

można użyć papryki ale my mamy alergię więc nie używamy

dodatki: tym razem użyłam mozzarelli ale czasami jest to ser żółty w drobną kostkę pokrojony albo jajko na twardo albo chuda drobiowa wędlinka

na sos: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz

CZAS:

do 30 minut, zależnie od tempa krojenia ;-)

PRZYGOTOWANIE:

Sałątę po opłukaniu porwac na drobne kawałki, ogórek obrać i pokroić w półplasterki lub kosteczkę, pomidory pokroić, rzodkiewki umyć, pokroić w półplasterki, szczypiorek drobno posiekać, cebulkę w piórka lub drobną kosteczkę. Ser lub jajko lub wędlinę również. Wymieszać wszystko razem polać sosem. Smacznego :-)


12:41, ma_niusia , Sałatki
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 03 stycznia 2011
Sałatka z kapusty pekińskiej

Bardzo lubię, ale rzadko jem, a już przy Synku (który niewerbalnie daje mi do zrozumienia, że nie jest królikiem i nie jada nic surowego i zielonego) to pierwszy raz jadłam.

SKŁADNIKI:

kapusta pekińska (ja zawsze wybieram jak najmniejsze, są smaczniejsze, zazwyczaj biorę dwie małe)

pomidory (na taką ilość kapusty około 3 średnie)

pół świeżego zielonego ogórka

(można dodać świeżą czerwoną paprykę ale my mamy alergię)

ser żółty (nie wiem ile, na oko, ile kto lubi, ja lubię dużo więc pewnie ze 20dkg biorę? nie wiem)

(kiedyś dodawałam rodzynki ale Syn ma alergię więc już nie dodaję, chociaż lubię)

(można dodać pół puszki kukurydzy, ale nie miałąm więc nie dodałam tym razem)

sos (ja używam sosu Tysiąca Wysp Heinz bo go uwielbiam, ale można samemu zrobić sos jogurtowy, po prostu jogurt + łyżka majonezu i przyprawy)

CZAS:

do 30 minut

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę pekińską drobno poszatkować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę (jak ktoś lubi można użyć koktajlowych). Ogórek obrać, pokroić w kosteczkę lub półplasterki. Jeśli się dodaje paprykę to też ja umyć i pokroić. Jesli się dodaje rodzinki, warto je sparzyć wrzątkiem. Ser żółty kroimy w kosteczkę, drobno. Wszystko wymieszać razem z sosem.

Smacznego :-)


14:50, ma_niusia , Sałatki
Link Komentarze (2) »
środa, 15 grudnia 2010
Sałatka z tuńczyka + obiad z resztek ;-)

Sałatkę taką robię od dawna i uwielbiam, z powodu uzywanego sosu dla mojego Synka jeszcze nie jest wskazana. Więc sałatkę przyrządziłam dla siebie, a dla niego z podobnych składników danie obiadowe :-)

SKŁADNIKI:

ryż (dla nas dwojga użyłam 120g)

czerwona fasola (jedna puszka)

kukurydza (jedna puszka)

tuńczyk w sosie własnym (miałam tylko jedną puszkę ale można i dwie wziąć na taką ilość)

ogórki kwaszone (dwa)

sos Tysiąca Wysp (najbardziej lubię Heinz'a)

DODATKOWO DO DANIA OBIADOWEGO:

czerwona soczewica (mniej więcej 4 duże czubate łyżki)

czosnek, zioła prowansalskie

oliwa

CZAS:

razem z gotowaniem ryżu i soczewicy około 30 minut

PRZYGOTOWANIE:

Ugotować ryż (najzdrowszy jest brązowy ale się dłużej gotuje), ugotować soczewicę, odcedzić. Odcedzić z puszek fasolę, kukurydzę i tuńczyka z sosu. Ogórki pokroić w drobną kosteczkę. Składniki na sałatkę (ja zużyłam połowę tego co w przepisie, przy czym ogórki wszystkie) mieszamy razem z sosem i sałatka gotowa. Ja zjadam z samą bułeczką i jest pycha! Pozostałe składniki (czyli ryż, kukurydza, fasola, soczewica, tuńczyk) wrzucamy na patelnię, podlewamy oliwą, dodajemy zioła i czosnek (może być drobno pokrojony świeży albo suszony z torebki), mieszamy, podgrzewamy i...

Smacznego :-)

Sałatka z tuńczyka

15:33, ma_niusia , Sałatki
Link Komentarze (4) »
30.09.2012 16.10.2012