Kategorie: Wszystkie | Kolacje | Na słodko | Obiady | Sałatki
RSS
środa, 15 grudnia 2010
Domowy obiadek

Wczoraj wieczorem postanowiłam coś ugotowac na dzisiejszy obiad do żłobka dla mojego Synka. Szybki przegląd zapasów, zamrażalnika i tak powstał obiadek :-)

SKŁADNIKI:

filet z piersi kurczaka (bo akurat miałam w zamrażalniku, równie dobrze może być każde inne mięso)

fasolka szparagowa (ja miałam mrożoną ciętą i wzięłam około 15dkg)

makaron (używam bezglutenowego kukurydziano-gryczanego - świderki)

listki laurowe

ziele angielskie

estragon

oliwa

sól, pieprz

CZAS:

razem z czasem gotowania około 45 minut

PRZYGOTOWANIE:

Mięso zalewam wodą (ja wolę zimną, ale żeby było szybciej można wrzątkiem), wrzucam listki laurowe i ziele angielskie i gotuję do miękkości, pod koniec gotowania można lekko posolić jak ktoś lubi.

Gotuję makaron w lekko osolonej wodzie.

Gotuję fasolkę (tą zalewam wrzątkiem i gotuję długo, az będzie bardzo miękka), odlewam wodę, dodaję estragon, oliwę, sól, pieprz, miksuję aż powstanie sos. Jak wyjdzie za gęste mozna dodać wody, w któej się gotowało mięso, można dodać śmietanę lub jogurt.

Smacznego :-)



09:44, ma_niusia , Obiady
Link Komentarze (1) »
wtorek, 14 grudnia 2010
Jajka faszerowane

Zacznę od tego co kilka dni temu z Synkiem sobie przyrządziliśmy. Mianowicie jajka faszerowane. Danie równie dobre na obiad, kolację, jak i jakies spotkanie rodzinne czy święta :-) Doprawiać można dowolnie. Danie bezmleczne, możliwe także w wersji bezglutenowej.

SKŁADNIKI:

jajka - w ilości jakiej potrzebne, ja liczę 2 na osobę

szczypiorek (ewentualnie także cebulka dymka lub czerwona jak kto lubi)

sól, pieprz

masło (około łyżeczka masła na 2 jajka; może to być również margaryna)

bułka tarta (niekoniecznie; może być także dowolna mąka, albo wcale nie używamy)

dowolne przyprawy (na przykład papryka, można dodać pestki dyni itp.)

CZAS:

około 30minut, w tym gotowanie jajek na twardo!

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy jajka na twardo, skorupki powinny pozostać całe. Po ostudzeniu ostrym dużym, cienkim nożem przekroić jajka pionowo na pół. Łyżeczką wybrać z połówki skorupki jajko, starając się nie naruszyć skorupki. W miseczce rozdrobnić (ja to robie widelcem) jajka, ugniatając z masłem, drobno posiekanym szczypiorkiem i przyprawami. Nakładać łyżeczką z powrotem do pustych skorupek, lekko ugnieść. Można teraz powierzchnię zanurzyć w bułce tartej lub mące i podsmażyć przez minutę na patelni na niewielkiej ilości oleju. Podawać można i na zimno i ciepło - jak wygodniej.

Smacznego :-)

Jajka faszerowane

Nasze bezglutenowe jajka faszerowane :-)

15:48, ma_niusia , Kolacje
Link Dodaj komentarz »
Dzień Dobry i Smacznego :-)

To już kolejny mój blog, nie wiem na ile wystarczy mi czasu i cierpliwości, ale jestem dobrej myśli! Natchniona ostatnimi znajomościami, ostatnio odwiedzonymi miejscami w sieci oraz moimi ostatnimi wyczynami kuchennymi, postanowiłam założyć oddzielnego bloga, gdzie będzie wyłącznie kulinarnie :-)

Ci, którzy mnie już znają, wiedzą, że jestem Mamą małego alergika, sama jestem alergiczką, więc wielu produktów unikamy w naszej kuchni. Od razu też rozczaruję miłośników wyszukanych, egzotycznych i skomplikowanych dań - gotuję prosto i szybko, nie mam czasu ani pieniędzy na wyszukaną kuchnię. Często korzystam z półprosuktów, nie wyobrażam sobie kuchni bez mrożonek. Wszystkie moje przepisy są elastyczne, można je dowolnie modyfikować aby dopasować do smaku i upodobań każdego z Was!

Nie będę pisać regularnie, bo nie mam na to czasu, postaram się wprowadzić jakieś czytelne kategorie, postaram się też jak najczęściej zamieszczać zdjęcia. Myślę, że to co pojawi się na tym blogu, będzie mogło być codzienną insporacją na szybkie dania, dla zabieganych pań (lub panów) domu :-)

Wszelkie opinie, komentarze są bardzo mile widziane!

Jeśli szukacie jakiegoś sprawdzonego wypróbowanego przepisu, na konkretne danie - piszcie, może akurat taki mam w zanadrzu i zaprezentuję :-)

 

Jeszcze raz Witam serdecznie i Wszystkim Życzę Smacznego :-)

14:39, ma_niusia
Link Dodaj komentarz »
1 ... 11
 
30.09.2012 16.10.2012