Kategorie: Wszystkie | Kolacje | Na słodko | Obiady | Sałatki
RSS
poniedziałek, 08 października 2012
Sos bakłażanowy

Zamiennie można użyć cukinii czy kabaczka, ja miałam akurat kilka bakłażanów pod ręką. Zrobiłam hurtową ilość i zawekowałam. Na rozgrzewające zimowe obiadki będzie jak znalazł :-)

SKŁADNIKI:

2 bakłażany

3 kolorowe papryki

5 pomidorów

2 duże cebule

sól do smaku

olej do smażenia

tymianek lub oregano do smaku (choć nie jest konieczne)

CZAS:

do godziny

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa umyć, pomidory sparzyć i obrać ze skórki, cebulę drobno posiekac i zeszklić na oleju, dodać pokrojonego w cienkie paseczki bakłażana, pokrojoną w kostkę paprykę a po chwili pokrojone w kosteczke pomidory. Dusić na wolnym ogniu aż sos osiągnie taką gęstośc jak lubimy :-) Doprawić do smaku. Podałam z makaronem i klopsikami wieprzowymi, a resztę zawekowałam na zimę :-)



12:19, ma_niusia , Obiady
Link Komentarze (3) »
30.09.2012 16.10.2012