Kategorie: Wszystkie | Kolacje | Na słodko | Obiady | Sałatki
RSS
środa, 18 lipca 2012
Muffinki jagodowe

Nasz ostatni, pod wpływem impulsu, niesamowicie udany wypiek :-)

Przepis zaczerpnęłam stąd (KLIK) i oczywiście zmodyfikowałam lekko.

SKŁADNIKI:

250g maki

6 łyżek cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

100ml mleka

100ml wody gazowanej

80ml oleju

2 jajka

aromat waniliowy

dwie duże garście jagód

Dodatkowo: kilka łyżeczek cukru i łyżka masła

CZAS:

przygotowanie około 10 minut, pieczenie 25 minut.

PRZYGOTOWANIE:

Składniki suche wymieszać razem w jednej misce. Składniki "mokre" wymieszać razem w drugiej misce. Połączyć i delikatnie z grubsza wymieszać. Nakładać do foremek do muffinek do wysokości około 2/3. Po wierzchu posypać jagodami (w takiej ilości jakiej lubicie, nie przyklepywać bo jagody i tak się w czasie pieczenia zapadną w ciasto). Po wierzchu posypać cukrem i na to położyć wiórek masła (dzięki temu jagody będą w chrupiącej złocistej "przychrupce"). Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do około 190 stopni. Smacznego :-)



30.09.2012 16.10.2012