Kategorie: Wszystkie | Kolacje | Na słodko | Obiady | Sałatki
RSS
wtorek, 26 lipca 2011
Sos z cukinii

Dostaliśmy od Prababci z ogródka wielką cukinię i trzeba było szybko przetworzyć. Cukinię bardzo lubimy i jadamy na wiele sposobów :-) Ale w związku z ostatnio objawioną miłością Młodego do śmietany dziś sosik śmietanowy ;-)

SKŁADNIKI:

1 bardzo duża cukinia lub dwie mniejsze

1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (można użyć świezych ale ja nie miałam czasu)

1 duża cebula

oregano

ewentualnie sól do smaku

oliwa z oliwek

śmietana

CZAS:

Do 30 minut.

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, pokroić drobniutko, zeszklić na oliwie, w międzyczasie przygotować cukinie, ja myję i obieram ze skóry, ale jak jest młoda to nie trzeba, niektórzy również wyjmują pestki ale też nie trzeba. pokrojoną w drobniutkie półplasterki (lub drobniej) dodac do cebuli, chwilę poddusić, do miękkości, dodac pomidory z puszki, odparować nadmiar wody aby sos był wystarczająco gęsty, doprawić oregano do smaku, zabielić śmietaną wedle uznania. Smacznego :-)

Tu podane z makaronem penne i klopsikiem (wykonane według TEGO przepisu, ale zamiast gotowania pieczone w piekarniku).

11:27, ma_niusia , Obiady
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 lipca 2011
Murzynek

Popisowe ciasto moje. Zawsze wychodzi i zawsze niezmiennie aromatyczne i kuszące. Chyba wszyscy lubią?

SKŁADNIKI: (na 1 niedużą tortownicę lub 1 podłużną formę prostokątną średniej długości)

250g masła roślinnego (lub margaryny czy masła)

1,5 szklanki cukru

200ml chudego mleka (ja używam około 150ml mleka 2%, można tez użyć samej wody)

około 60g kakao (tak, tak duża ilość to sekret tego ciasta!)

cukier waniliowy

4 jajka

2 szklanki mąki

1 duża łyżka proszku do pieczenia

czubata łyżeczka przyprawy do piernika

2-3 płaskie łyżki powideł śliwkowych

1 aromat arakowy

CZAS:

przygotowanie około 30 minut + czas przestudzenia + około 40-60 minut pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

W dużym garnku roztopic masło dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, mleko i kakao, podgrzewac az powstanie gładka masa stale mieszając aby nie przypalić. Odstawić z ognia, odlać około 0,5-1 szklanki na polewę, resztę przestudzić.

Po wystygnięciu (można tez następnego dnia, ja tak tym razem zrobiłam) do tego co mamy w garnku dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka, powidła i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać, można mikserem. Ubić pianę z białek, dodac do masy, delikatnie wymieszać, na koniec dodać aromat arakowy.

Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 180 stopni około 45-60 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem wilgotnośc ciasta. Po upieczeniu polać odlaną masa na polewę i soprószyć wiórkami kokosowymi.

Smacznego :-)



środa, 06 lipca 2011
Zapiekanka z wędzonym kurczakiem

Tym razem niestety dosłownie "spieprzyłam" (od serca mi się pieprzu nasypało), ale na pewno będzie powtórka bo smakuje wybronie :-)

SKŁADNIKI:

pół paczki makaronu (np. muszelki)

1 paczka mrożonych brokułów (lub jeden świeży brokuł, równie dobrze może być też kalafior)

3-4 wędzone podudzia z kurczaka

1 jajko

kubeczek śmietany

2 małe serki topione

sól, biały pieprz do smaku (nie za dużo!)

CZAS:

razem z pieczeniem do 60 minut

PRZYGOTOWANIE:

Ugotować makaron al'dente, ugotować brokuła/kalafiora (dosłownie 3-5 minut), mięso z podudzia kurczaka pokroić drobno, serek topiony pokroić w półplasterki. Wymieszać wszystko i włożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos (śmietana, jajko, sól, pieprz), zalać sosem i piec w piekarniku według uznania od lekkiego podgrzania 10 minut do spieczenia na chrupko (około 40 minut). Smacznego :-)


13:51, ma_niusia , Obiady
Link Komentarze (2) »
Makaron "jak muszelki" z sosem a'la spaghetti

Króko mówiąc - prawie jak spaghetti ;-)

SKŁADNIKI:

pół paczki makaronu muszelki lub podobny

500g mięsa mielonego wieprzowego

pół paczki mrożonej włoszczyzny

pół słoika soso do spaghetti (lub przecieru pomidorowego z kartonika)

tarty ser żółty do posypania

CZAS: Do 60 minut.

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso poddusić na patelni (można z cebulką), jak zacznie puszczać sok dodać mrożoną włoszczyznę i dusić do miękkości pod przykryciem, potem odparować wodę i dodać sos lub przecier pomidorowy. W międzyczasie ugotować makaron. Podawać makaron z sosikiem i posypane serem. Pełnowartościowy posiłek! Białko, węglowodany, warzywa - wszystko! Delikatny w smaku (zauważcie brak jakichkolwiek przypraw!), pomidorowy - co lubią dzieci. Smacznego :-)


13:42, ma_niusia , Obiady
Link Dodaj komentarz »
30.09.2012 16.10.2012