Kategorie: Wszystkie | Kolacje | Na słodko | Obiady | Sałatki
RSS
poniedziałek, 18 kwietnia 2011
Ryż z kurczakiem

Wczoraj zmieniły mi się plany obiadowe i musiałam coś na szybko przygotowac dla Synka. Padło na ryż z kurczakiem i brokułami w sosie serowo-śmietanowym :-)

SKŁADNIKI:

(na 4 małe porcje)

duża podwójna pierś kurczaka

pół paczki mrożonych brokułów

pół paczki sera typu feta

pół pudełka śmietany

200g ryżu

sól i pieprz do smaku

tymianek (świezy lub suszony)

CZAS:
Razem z gotowaniem około 40 minut.

PRZYGOTOWANIE:

Filet z kurczaka opłukać i pokroić w drobną kosteczkę, zalać wrzątkiem (niewielka ilość, tak żeby tylko przykryć, ewentualnie później uzupełniać wodę w czasie gotowania) i powoli gotować, w tym czasie nastawić ryż w osobnym garku (ugotować do miękkości i zostawić do ostygnięcia). Po około 10 minutach dorzucić do gotującego się kurczaka brokuły i dalej gotować. Kiedy brokuły będa miękkie dodac tymianek, sól, pieprz, pokruszony ser feta (dokładnierozmieszać aby się rozpuścił) i śmietanę. Zagotowac i odstawić z kuchenki. Gotowe :-) Ja podałam z mizerią, jakoś bardzo mi pasowała do tego dania! Smacznego :-)


10:35, ma_niusia , Obiady
Link Komentarze (2) »
Zupa-krem z kopru włoskiego i kalarepki

Kalarepki nie jadłam od lat, a kopru włoskiego jeszcze nigdy. Postanowiłam wiosennie wypróbować. Było pysznie, tylko ostrzegam tych, co nie lubią anyżu, że fenkuł ma anyżkowy posmak. Ja tam uwielbiam i Synuś też :-)

SKŁADNIKI:

(te poniżej na porcję ok. 4 talerzy zupy; ja z Synkiem mieliśmy z tego po prostu obiad na dwa dni)

1 duży fenkuł (czyli bulwa kopru włoskiego)

1 duża kalarepka

3 średnie ziemniaki

sól i pieprz

masło (lub oliwa) 1 łyżka

(można także użyć wywaru z kurczaka, rosołu, bulionu, kostki rosołowej, ale ja nie używałam)

Do dekoracji:

pęczek koperku

ok. 100g łososia wędzonego

można także użyć śmietany lub jogurtu

CZAS:

Razem z gotowaniem około 40 minut (z czego gotowanie około 20 minut).

PRZYGOTOWANIE:
Fenkuł, kalarepkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie (koper i kalarepka) i grube (ziemniaki) plasterki. Zalać wrzątkiem i gotować do miękkości (około 20 minut). Doprawić solą i białym pieprzem do smaku, dodać tłuszcz (można też od początku gotowac w bulionie wtedy nie dodajemy tłuszczu). Zmiksowac na gładką masę. Podawać z łososiem wędzonym (pokrojonym w cienkie paseczki) i koperkiem (można zabielić śmietaną lub jogurtem). Smacznego :-)


10:29, ma_niusia , Obiady
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 11 kwietnia 2011
Twarożek

Pamiętam taki z dzieciństwa i o ile nie przepadam za białym serem to w takiej formie bardzo lubię :-)

SKŁADNIKI:

0,3kg białego sera

śmietana (lub jogurt)

pęczek szczypiorku (ja uznaję tylko ten drobny, cienki)

pęczek rzodkiewek

sól

pieprz

CZAS:

około 15 minut.

PRZYGOTOWANIE:

Ser biały rozgnieść widelcem ze śmietaną (lub jogurtem), dodać drobniutko posiekany wcześniej opłukany szczypiorek. Rzodkiewki umyć i zetrzeć na najdrobniejszej tarce, praktycznie na paćkę (ja tak lubię, jak ktoś woli na grubszej to proszę bardzo). Doprawić solą i pieprzem. Smacznego :-)


14:20, ma_niusia , Kolacje
Link Komentarze (1) »
Zupa krem z zielonego groszku

SKŁADNIKI:

pół paczki mrożonego zielonego groszku (może być świeży jak ktoś ma dostęp)

pół paczki mrożonej włoszczyzny w paskach (można użyć świeżej pokrojonej)

trzy duże ziemniaki pokrojone w kostkę (dla zagęszczenia zupy; ale można nie używać albo zagęścić śmietaną czy mąką)

sól

pieprz (ja używam biały)

ewentualnie oliwa z oliwek lub bulion lub kostka rosołowa (ale ja nie użyłam)

do podawania: śmietana i grzanki (u nas bezglutenowe)

CZAS:

Około 30 minut.

PRZYGOTOWANIE:

Groszek, pokrojone ziemniaki i włoszczyznę zalać wrzątkiem (jak ktoś lubi można dodać cebulkę zeszkloną lub czosnek ale mi jakoś nie pasowało; można tez doprawić estragonem - pyszności!). Pod koniec gotowania można dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładką masę. Podawać ładnie udekorowane śmietaną i grzankami, można udekorować również groszkiem z puszki! Smacznego :-)


14:17, ma_niusia , Obiady
Link Dodaj komentarz »
Zapiekanka makaronowa

U nas jedzona ostatnio na obiad, ale bardzo pasuje na kolację. W zasadzie oprócz makaronu można tam wrzucić różne resztki z obiadu, z lodówki i odpowiednio doprawić ;-) A u nas to wyglądało tak:

SKŁADNIKI:

makaron świderki (u nas bezglutenowy, pół paczki) ugotowany al dente (zostało z obiadu)

szynka (kilka plasterków)

ser żółty (starty na tarce do posypania)

koncentrat pomidorowy - 2 łyżki

oregano do smaku

(spokojnie można użyć również cebulę, czosnek, inne mięsa czy wędliny i paprykę)

CZAS:

Około 10 minut (bez gotowania makaronu).

PRZYGOTOWANIE:

Pokroić szynkę, wymieszac z makaronem i koncentratem oraz oregano, ewentualnie z innymi dodatkami, posypać serem i zapiec :-) Ja nie korzystałam z piekarnika tylko podgrzałam to na patelni :-) Smacznego!


13:58, ma_niusia , Kolacje
Link Dodaj komentarz »
Tosty bezglutenowe

Synek jakoś nie zagustował, najchętniej zlizywał z nich keczup, ale ja tam lubię!

SKŁADNIKI:

pieczywo tostowe bezglutenowe

masło lub margaryna

szynka

ser żółty

keczup

CZAS:

Około 5 minut.

PRZYGOTOWANIE:

Pieczywo smarujemy masłem i układamy w opiekaczu tłustą stroną na zewnątrz, na to kładziemy szynkę i mnóstwo sera żółtego, przykrywamy drugą kromką tłustą stroną na zewnątrz, opiekamy. Podajemy z keczupem :-) To "podstawowa" wersja tostów, mozna robić z dowolnymi dodatkami, spróbujcie z oliwkami i serem plesniowym albo z salami, papryka czy pieczarkami! Smacznego :-)


13:53, ma_niusia , Kolacje
Link Komentarze (2) »
Paprykowy obiadek

Podałam z ziemniaczkami puree.

SKŁADNIKI:

polędwiczka wieprzowa (nie wiel ile ważyła - ja użyłam jedną niedużą)

2 duże czerwone papryki

2 duże cebule

kilka ząbków czosnku

dwie łyżki koncentratu pomidorowego (można zastąpić świezymi pomidorami lub gęstym sokiem pomidorowym)

sól

pieprz

oregano

oliwa lub olej do smażenia

ewentualnie można użyć śmietany lub mąki do zagęszczenia sosu ale ja nie używałam

CZAS:

około godziny.

PRZYGOTOWANIE:

Polędwiczkę pokroić w małe plasterki i lekko obsmażyć, odłożyć do odsączenia (można zgrillować jak ktoś ma możliwość, chodzi o to żeby nie było zbyt tłuste). Podsmażyć drobno posiekaną pparykę z cebula i czosnkiem, dodać polędwiczki, dusić na małym ogniu do miękkości, pod koniec doprawic koncentratem pomidorowym i oregano. Podawać z ziemniaczkami lub ryżem. Smacznego :-)


13:49, ma_niusia , Obiady
Link Dodaj komentarz »
Zupa krem z kalafiora

SKŁADNIKI:

pół dużego kalafiora (może też być z mrożonki)

pół paczki włoszczyzny mrożonej w paskach (może być też świeża drobno pokrojona)

sól

pieprz

masło

można doprawić gałką muszkatołową

do podawania można użyć koperek, śmietanę, grzanki (u nas bezglutenowe)

CZAS:

Około 40 minut razem z gotowaniem.

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie skłądniki wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem (można uzyc bulionu lub dodac kostkę rosołową), gotować do miękkości, pod koniec gotowania dodałam dużą łyżkę masła (jeśli nie użyło się bulionu czy kostki). Zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku. Smacznego :-)


13:40, ma_niusia , Obiady
Link Dodaj komentarz »
Sałatka jarzynowa

Doprawdy klasyka :-) Ja nie przepadam, więc rzadko robię, ale jak robię rosół (a za tym Synek po prostu przepada) to zostaje mi z rosołu cała włoszczyzna - szkoda wyrzucać!

SKŁADNIKI:

ugotowana włoszczyzna (pół selera, dwie pietruszki, 4-5 marchewek)

3 ugotowane ziemniaki

jabłko obrane

3 kwaszone ogórki

puszka groszku zielonego

trzy jajka na twardo

majonez (można użyć pół na pół z jogurtem)

sól

pieprz

CZAS:

Około 20 minut (bez czasu gotowania podanych składników).

PRZYGOTOWANIE:

Wszystko (można zostawić jedno jajko do dekoracji) pokroić w drobniutką kosteczkę, dodać groszek (można odłożyć trochę do dekoracji), wymieszać z majonezem, solą i pieprzem. Ładnie udekorować i smacznego :-)


Zupa krem z porów

W związku z koniecznością "przemycania" warzyw wróciliśmy do kremowych konsystencji zup. Nowa forma podania zaskoczyła Synka i została polubiona.

SKŁADNIKI:

4 duże pory

kilka ząbków czosnku

4 małe cebule

pół paczki włoszczyzny w paskach z mrożonki

sól

pieprz (ja używam biały)

oliwa

można zamiast wody użyć bulionu, rosołu, kostki rosołowej

można dodać kilka ziemniaków dla zagęszczenia konsystencji ewentualnie

jako dodatki: szczypiorek, śmietana, grzanki (u nas bezglutenowe)

CZAS:

razem z gotowaniem około 45 minut

PRZYGOTOWANIE:

Pory umyć, posiekać drobno, cebulę obrać, posiekać, czosnek też. Podsmażyć, lekko zeszklić na oliwie. Zalać wrzątkiem (lub bulionem czy dodać kostkę rosołową). Wsypać włoszczyznę z mrożonki (można oczywiście nie z mrożonki, drobno pokrojone; jeśli wyszło nam za rzadkie dodajemy kilka pokrojonych w kosteczkę ziemniaków). Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładko. Podajemy ozdobione szczypiorkiem, smietaną i z grzankami. Smacznego!


13:28, ma_niusia , Obiady
Link Dodaj komentarz »
30.09.2012 16.10.2012