Kategorie: Wszystkie | Kolacje | Na słodko | Obiady | Sałatki
RSS
poniedziałek, 21 marca 2011
Schab pieczony ze śliwką

U nas jest używany na zimno jako wędlina do krojenia na kanapki, ale równie dobrze może być na obiad :-)

SKŁADNIKI:

około 1kg schabu bez kości w jednym kawałku, taki ładny długi rulonik :-)

czosnek w proszku

majeranek

śliwki suszone (mała paczka)

CZAS:

przygotowanie około 15 minut, pieczenie około 1,5 godziny

PRZYGOTOWANIE:

Schab myjemy i osuszamy, robimy dziurkę do nadziewania śliwkami (musimy czymś przebić na wylot wzdłuż nasz "rulonik", tak jakbyśmy chcieli nabić go na rożno czy coś w tym stylu). Ja używam w tym celu długiego wąskiego noża, ale każy skuteczny sposób jest dobry ;-) W dziurkę wciskamy tyle śliwek ile wlezie, byle się nie wysypywały ;-) Schab obwiązujemy ścisło nitką (żeby nam się nie rozlatywał jak będzie się kroiło w plasterki, tylko żeby był taki "ścisły"). Nacieramy mocno czosnkiem i majerankiem (ja nie używam soli, ale jak ktoś chce to można), żeby był równo pokryty majerankiem aż ciemny (wtedy się piękna "skórka" nam zapiecze). Wkładamy do piekarnika (ja piekę w brytfannie z przykrywką, a tylko na ostatnie 10 minut zdejmuję przykrywkę żeby się zarumieniło). W moim piekarniku około 1,5 godziny w 200 stopniach.

Smacznego :-)

A Synek nawet nie zaczekał aż mu ukroję plasterek, tylko w całości pożera a najchetniej wydłubuje ze środka śliweczki ;-)

12:53, ma_niusia , Kolacje
Link Komentarze (2) »
Zupa szpinakowa

Jakbym miała czas i wielką kuchnię to sama od podstaw bym robiła, tym bardziej, że uwielbiamy szpinak. A że nie mam ani tego ani tego to korzystam z mrożonek.

SKŁADNIKI:

paczka zupy mrożonej "Zupa królewska" Hortexu

czosnek (albo granulowany albo kilka bardzo rozdrobnionych ząbków)

duża garść drobniutkiego makaronu (my używamy bezglutenowych ciętych nitek ale mogą być gwiazdeczki czy takie malutkie literki)

w wersji dla dorosłych: kostka rosołowa (dla dziecka nie dodaję)

sól, pieprz do smaku

tarty ser żółty do posypania

CZAS: około 20 minut

PRZYGOTOWANIE:

Mrożonkę zalewam wrzątkiem, gotuję razem z czosnkiem (kostką rosołową dla dorosłych). Makaon można wsypać bezpośrednio do zupy po około 10 minutach gotowania i niech gotuje się w zupie, a jak ktoś woli może osobno ugotować i na koniec dodać do zupy. Można tez zabielić śmietaną, ale my tego nie robimy. Doprawiam solą i pieprzem, na talerzu ju z posypuję tartym serem (dla dorosłych może być to pokruszony ser pleśniowy).

Smacznego :-)


12:43, ma_niusia , Obiady
Link Dodaj komentarz »
Bezglutenowe spaghetti bolognese

W zasadzie to "zwykłe" spaghetti tylko makaron bezglutenowy :-)

SKŁADNIKI:

pół paczki makaronu bezglutenowego

puszka pomidorów (ja używam krojone bez skórki Pudliszki)

mięso mielone (my lubimy dużo więc biorę prawie 0,5kg; najlepsze jest wołowo-wieprzowe ewentualnie z dodatkiem indyczego, ale ponieważ Synek ma alergię na wołowine używamy wieprzowego; uwaga dla bezglutenowców - nie kupujcie paczkowanego mięsa mielonego bo prawie zawsze zawiera gluten! najlepiej samemu kupić sprawdzone mięso i zmielić)

duża cebula

kilka ząbków czosnku (mu lubimy dużo, więc przynajmniej 4 biorę)

ser żółty tarty do posypania

oliwa z oliwek

bazylia i oregano do smaku

sól, pieprz do smaku

CZAS:

około 45 minut

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek rozdrobniony. I teraz można do tego dodać mięso ale my wolimy oddzielnie, na druiej patelni podsmażyć mięso, potem na wolnym ogniu niech się powli dusi, na koniec przyprawiam solą i pieprzem. W międzyczasie nastawiam makaron do gotowania. Do cebulki i czosnku dodaję pomidory i gotuję powoli żeby odparowac wodę. Przyprawiam bazylią i oregano do smaku. Nakładam na talerze warstwami makaron, mięso, sos, ser.

Smacznego :-)


11:43, ma_niusia , Obiady
Link Komentarze (2) »
Bezglutenowe babeczki kokosowe z wiśniami

Od razu się przyznam, że mi wyszły trochę za suche, następnym razem dodam więcej wiśni!

SKŁADNIKI:

0,5kg mąki bezglutenowej (ja używam koncentrat uniwersalny mąki bezglutenowej)

łyżeczka proszku do pieczenia

5 jajek

Kilka łyżek oleju

kilka łyżek wiórków kokosowych

około 5 łyżek cukru pudru

Wiśnie (ja użyłam mrożonych bez pestek)

do dekoracji  można użyć lukru lub bitej śmietany :-)

CZAS:

Przygotoanie około 20 minut, pieczenie około 40 minut.

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszać składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, olej, żółtka i pianę ubitą z białek oraz wiórki kokosowe. Wykładać do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą (u nas bezglutenową) foremek. Na wierzchu udekorować wiśniami (ja poskąpiłam wiśni i mi wyszły za suche). Piec w piekarniku najpierw w 200 stopniach, później w 180 stopniach około 40 minut, ale ja mam stary piekarnik, więc w "normalnym" może to być krócej. Po wystygnięciu można udekorowac cukrem pudrem, lukrem lub bitą śmietaną :-)

Smacznego :-)


czwartek, 17 marca 2011
Kluseczki z serka

Wczoraj na kolację. Jako dziecko czasami na obiadek takie dostawałam. Jednak osobiście za nimi jakoś wyjątkowo nie przepadam. Ale to miła odmiana sporadycznie, po "zwykłych" kluchach, kopytkach itp.

SKŁADNIKI:

1 serek homogenizowany o smaku naturalnym

1 jajko

kilka łyżek mąki (my używamy bezglutenowej mąki uniwersalnej)

CZAS:

Razem z gotowaniem do 15 minut.

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszać składniki bardzo dokładnie, rozmieszać grudki z mąki na gładko, masa powinna być nie za gęsta, ale też nie lejąca się. Wrzucać małą łyżeczką na wrzątek (może być lekko osolony) i gotować około 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową. U nas jada się polane masłem i posypane cukrem. Ale można też podać z cynamonem (my nie możemy bo Synek ma alergię). Można też z bułką tartą (taką zarumienioną z masełkiem jak do fasolki czy kalafiora się podaje). Podobno można też polać syropem (np. malinowym takim gęstym, słodkim).

Smacznego :-)


12:54, ma_niusia , Kolacje
Link Komentarze (2) »
środa, 16 marca 2011
Sałatka włoska

U nas podana parę dni temu na kolację, powstała z tego co wpadło pod rękę akurat ;-) Ale była pychowata!

SKŁADNIKI:

1 mozzarella

1 duzy pomidor (sparzony i obrany ze skórki)

1 mała cebula czerwona

garść oliwek

dwie łyżeczki pesto z bazylii

CZAS:

W zależności od tego jak drobno chcemy kroić, od kilku do 15 minut :-)

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki rozdrobnić w ulubionym dla siebie stopniu (mi się spieszyło więc tylko mozzarellę w plasterki, pomidora w półplasterki i cebulę w półplasterki pociachałam, ale można i w drobniutko kosteczkę wszystko posiekać). Doprawić do smakuy bazyliowym pesto. Smacznego :-)


poniedziałek, 07 marca 2011
Sałatka wiosenna

W zasadzie ta nazwa to taka moja robocza nazwa, sałatkę przyrządam w różny sposób, w zależności od tego co akurat mam w domu i pod ręką ;-) Ale bardzo ją lubie i potrafie czasami całymi tygodniami żywić się niemal wyłącznie taką sałątką. Synek nie lubi "surowizny" ale kawałek pomidorka i rzodkiewki z tej sałatki wydłubał i zjadł więc to nasz mały sukces :-)

SKŁADNIKI:

sałata (ja najbardziej lubię zwykłą ale może być tez lodowa)

rzodkiewki

ogórek

pomidory (dotychczas używałam normalny, krojonych w kostkę bez skórki, ale tym razem uzyłam koktajlowych pokrojonych w połówki i ćwiartki)

szczypiorek

czerwona cebulka (nie lubię cebuli ale przy Synku nauczyłam się jeśc czerwoną, więc to też był debiut w tej sałatce)

można użyć papryki ale my mamy alergię więc nie używamy

dodatki: tym razem użyłam mozzarelli ale czasami jest to ser żółty w drobną kostkę pokrojony albo jajko na twardo albo chuda drobiowa wędlinka

na sos: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz

CZAS:

do 30 minut, zależnie od tempa krojenia ;-)

PRZYGOTOWANIE:

Sałątę po opłukaniu porwac na drobne kawałki, ogórek obrać i pokroić w półplasterki lub kosteczkę, pomidory pokroić, rzodkiewki umyć, pokroić w półplasterki, szczypiorek drobno posiekać, cebulkę w piórka lub drobną kosteczkę. Ser lub jajko lub wędlinę również. Wymieszać wszystko razem polać sosem. Smacznego :-)


12:41, ma_niusia , Sałatki
Link Komentarze (2) »
czwartek, 03 marca 2011
Zupa z quinoa

Przyrządzając bezglutenowe dania poznałam mnóstwo różnych ciekawych produktów. W tym quinoa czyli komosę ryżową, do kupienia na pewno we wszystkich sklepach bio i eko ;-) Jednak trzeba pamiętać, że dania z tego ziarna nie są "szybkie" bo ziarno nalezy przed gotowaniem namoczyć w ciepłej wodzie na 2-4 godziny (nie dłużej bo zakwitnie hi hi hi) i porządnie wypłukać. Ale jeśli robi się to w tak zwanym międzyczasie to nie jest uciążliwe, a quinoa to bardzo wartościowe źródło białka, kwasów tłuszczowych i innych składników.

SKŁADNIKI:

ziarno quinoa (około 8 łyżek stołowych, wcześniej namoczonych i wypłukanych)

mrożonka np. pod tytułem "sałatka jarzynowa"

estragon

oliwa z oliwek

sól

CZAS:

Nie wliczając czasu namaczania zierna to około 30 minut.

PRZYGOTOWANIE:

Quinoa zalać wrzątkiem, gotować około 10 minut, dodać mrożonkę, gotować kolejne 10-15 minut, dodać szczyptę soli i około łyżeczkę estragonu. Po zakończeniu gotowania dodać oliwy z oliwek i wymieszać. Smacznego :-)

15:03, ma_niusia , Obiady
Link Komentarze (2) »
Sos z polędwiczek wieprzowych

Rozmroziłam wczoraj robione ostatnio kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy i zastanawiam się co do nich podać Synkowi na obiadek... Aż wymyśliłam na szybko.

SKŁADNIKI:

ok. 30dkg polędwiczki wieprzowej

ok. 30 dkg pieczarek (my lubimy dużo)

pół opakowania śmietany

1 cebula

pęczek natki pietruszki

sól, pieprz

CZAS:

około 40 minut razem z gotowaniem

PRZYGOTOWANIE:

Mięso opłukane i pokrojone w drobną kosteczkę wrzucić na rozgrzany olej, zamieszać, jak puści soki dolać wrzątku i dusić do miękkości. Na patelni zeszklić posiekaną drobno cebulkę, dodać pokrojone (jak kto lubi, ja kroję w półplasterki ale można i zetrzeć na tarce) pieczarki, podsmażyć (jak kto lubi, ja lubię miękkie ale nie zarumienione więc na małym ogniu ale dłużej), dodać śmietanę, natkę pietruszki, sól, wymieszać, zagotować, wymieszać z mięsem i odstawć z ognia. Gotowe :-) Dla Synka zrobiłam bez natki bo on nie lubi, ale ja uwielbiam :-)

Smacznego :-)

14:54, ma_niusia , Obiady
Link Dodaj komentarz »
30.09.2012 16.10.2012