Kategorie: Wszystkie | Kolacje | Na słodko | Obiady | Sałatki
RSS
środa, 16 lutego 2011
Czerwona kapusta

Rzadko jadamy, ale ostatnio mnie naszło wspomnienie jak to moja Babcia robiła taką pyszną do obiadu...

SKŁADNIKI:

1 główka czerwonej kapusty

sok z połówki cytryny

łyżeczka cukru

szczypta soli

ewentualnie można dodać: czerwona cebulka lub zeszklona biała cebula lub garść rodzynek

CZAS PRZYGOTOWANIA:

razem z gotowaniem do 1 godziny

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę myjemy, zdjemujemy wierzchnie liście, szatkujemy drobniutko, sparzamy wrzątkiem na sitku, polewamy sokiem z cytryny, zalewamy wrzątkiem niedużą ilością (potem ewentualnie uzupełniamy) i gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodając sól, cukier. Jeśli ktoś lubi z cebulką lub z rodzynkami (z rodzynkami pycha, ale mój Synek ma alergię więc nie mogłam dodać) to dodajemy również na początku gotowania. Podajemy do obiadu, u nas świetnie pasowała do pieczonego schabu z ziemniaczkami.

Smacznego :-)

A Synek podjadał nawet na surowo ;-)

14:09, ma_niusia , Obiady
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 07 lutego 2011
Kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy

SKŁADNIKI (na około 20 średnich kotletów):

20dkg (dwie torebki) kaszy gryczanej

około 20dkg soczewicy (ja użyłam czerwonej, bo taką miałam, ale może być dowolna)

3-4 jajka (w zależności od wielkości)

bułka tarta (do "zagęszczenia" masy i do panierki; do panierki można użyć także rozdrobnionych płatnów kukurydzianych corn flakes)

sól, pieprz

olej do smażenia

natka pietruszki (ja nie użyłam, bo mój Syn nie jada tego przysmaku)

CZAS PRZYGOTOWANIA:

Razem ze smażeniem (w zależności od wielkości patelni) do 1 godziny.

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę w jednym garnku, soczewicę w drugim, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, a nawet bardziej, wszystko musi być mięciutkie  nawet trochę rozgotowane.Przestudzić, włożyć do dużej miski, dodać 2-3 jajka, sól, pieprz do smaku (natkę pietruszki można też drobno posiekaną). Panierować w jajku i w bułce tartej lub w rozkruszonych płatkach kukurydzianych corn flakes. Smażyć aż się zarumienią a każdej strony. Gotowe :-)

Kotlety można podawać z najróżniejszymi sosami. Ja dziś zrobiłam SOS POMIDOROWY (zeszklić drobno posiekaną cebulkę na oliwie, dodać puskę krojonych pomidorów bez skórki, po odparowaniu części wody, dodać łyżkę śmietany dla złagodzenia smaku - sos gotowy!). Można zrobić SOS KOPERKOWY (świeży koperek w podgrzanej dla zgęstnienia śmietanie). Można SOS PIECZARKOWY (zeszklić posiekaną cebulkę, dodać drobno pokrojone lub starte na tarce pieczarki, sól, pieprz, po przesmażeniu pieczarek dodać śmietanę, wymieszać). Można również podawać z GULASZEM - te kotlety są przecież bezmięsne i do mięska jak najbardziej pasują :-) Albo z samym ogóreczkiem kiszonym. Smacznego :-)

Synkowi bardzo smakowało :-)

13:41, ma_niusia , Obiady
Link Komentarze (4) »
30.09.2012 16.10.2012