Blog > Komentarze do wpisu
Chutney śliwkowy

No to przyznaję się publicznie do mojej ignorancji. Od dawna wspominałam coś pysznego co moja śp. Babcia (z którą stawiałam moje pierwsze kroki w kuchni) robiła na zimę, ten zapach i smak. I nie wiedziałam do niedawna co to było i jak to się robi. A teraz już wiem i sama umiem :-) To chutney śliwkowy! Przepis zainspirowałam tym (KLIKNIJ TUTAJ) ale oczywiscie pozmieniałam po swojemu.

SKŁADNIKI:

2kg śliwek (użyłam węgierek)

szklanka cukru

2/3 szklanki octu winnego 6%

duża czerwona cebula

dwa ząbki czosnku

goździki (ja użyłam bardzo dużo, dla niezastąpionego aromatu, po wrzuceniu 30 sztuk dorzuciłam jeszcze trochę nie licząc już)

cynamon (ja użyłam sproszkowany bo taki miałam, niepełną łyżeczkę ale oczywiście bardziej profesjonalnie jest użyć kory w całości...)

imbir (również użyłam sproszkowany, czubatą łyżeczkę, jak ktoś ma świeży - tym lepiej!)

2 łyżki oliwy

CZAS:

2 dni ;-)

PRZYGOTOWANIE:

Śliwki umyć i wypestkować. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej, zeszklić drobniutko posiekaną cebulkę, czosnek i imbir jeśli używa się świeżego. Dodać śliwki i jednocześnie wszystkie pozostałe składniki. Dusić na malusieńkim ogniu, cały czas mieszając (lubi się przypalać!!!). Ja gotowałam na raty jednego dnia i potem drugiego, generalnie płyn musi się zredukować aby powstał gęsty błyszczący sos. Poza tym gotowałam dwa dni bo w czasie gotowania rozchodzi się oszałamiający zapach i chciałam zachować go na dłużej ;-) Chutney można jeść od razu albo gorący nakłądać do wyparzonych słoiczków, zakręcać wygotowanymi pokrywkami i odstawić do wystygnięcia i zawekowania do góry dnem. My z Synkiem wcinamy sam albo do kanapek, ale fantastycznie smakuje jako dodatek do mięs (zamiast żurawiny czy borówek...) czy serów :-) Smacznego!


niedziela, 16 września 2012, ma_niusia

Polecane wpisy

  • Makaron z brokułem i sosem serowym

    Proste, szybkie danie, często goszczące na naszym obiadowym stole, uwielbiane przez Synka! SKŁADNIKI: makaron (penne lub inne raczej większe kształty) brokuł (m

  • Roladki z kurczaka niebiesko-czerwone ;-)

    Nasz dzisiejszy obiad. Połączenie smaków już prezentowałam w formie piersi faszerowanych , ale dziś zrobiliśmy w formie roladek. Równie pyszne a prostsze w wyko

  • Brokułowa z grzankami

    Synek uwielbia brokuły bezapelacyjnie. Wczoraj zapomniałam o obiedzie i musiałam na szybko coś zrobić. Proszę bardzo. SKŁADNIKI: 1 paczka mrożonych brokułów (lu

30.09.2012 16.10.2012