Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżowe rogaliki

A za mną nadal chodzi ciągle coś drożdżowego. Niedawno znalazłam w lodówce zaczęty słoik powideł i przypomniało mi się, że za czasów liceum regularnie piekłam rogaliki drożdżowe z powidłami. Tym razem inspirowałam się tym przepisem (KLIK).

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki (+ odrobina do podsypania przy wałkowaniu)

5 dkg drożdży

200ml ciepłego mleka

3 jajka

3 łyżki cukru

10dkg masła/margaryny (roztopione i przestudzone)

na nadzienie: powidła śliwkowe bądź jakikolwiek słodki dżem :-)

CZAS:

Przygotowanie około 30 minut, wyrastanie ciasta około godzinę, pieczenie 25 minut.

PRZYGOTOWANIE:

Nastawić zaczyn z ciepłego (nie gorącego!) mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki. Do miski wsypać mąkę, cukier, wbić 3 żółtka, gdy zaczyn podrośnie dodać do miski i wyrabiac ciasto powoli dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy podsypując mąką (ja podzieliłam sobie na 3 części, wyszły mi akurat 3 blachy) mniej więcej w koło, które kroimy na trójkąty, na które nakładamy w szerszej części nadzienie:

Następnie zawijamy w rogaliki zaczynając od szerszego brzegu. Mi zawsze wypływa ze środka nadzienie, więc ja wykorzystuję pozostałe białka z jajek i pędzelkiem smaruję brzegi tych trójkątów aby mi się lepiej sklejało :-) Po zawinięciu rogalików układamy je na natłuszczonej blasze i smarujemy roztrzepanym pozostałym białkiem (można smarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem ale mi było szkoda wyrzucać pozostałe po pieczeniu białka) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. I gotowe :-) Można je posypać cukrem pudrem albo nie, przechowywać w zamkniętym szklanym naczyniu. Rogaliki są kruche, nie puszyste ale mają pyszny "babciny" smak ciasta drożdżowego i powideł :-) Smacznego!


poniedziałek, 11 czerwca 2012, ma_niusia

Polecane wpisy

  • Muffinki kokosowe

    Kolejny eksperyment muffinkowy :-) Niestety nie wyszły tak wyrośnięte jak lubię, ale to jedyna ich wada ;-) SKŁADNIKI: niepełna szklanka mąki pół szklanki cukru

  • Biedroneczki

    Na miłe rozpoczęcie wakacji robiłam Synkowi babeczki-biedroneczki :-) Wykonałam je według przepisu na muffinki jagodowe tylko bez dodatku jagód, za to w środku

  • Słitaśne wafelki z daktylami

    Obrzydliwe zasładzamy się ostatnio ;-) Ale co tam, od czasu do czasu każdemu się należy! SKŁADNIKI: opakowanie suchych wafli kostka margaryny/masła roślinnego 2

30.09.2012 16.10.2012